Madeira, Funchal
bulgarien kensy kenneth sylvia

 

bulgarien kensy kenneth sylvia mönsterås
bulgarien kensy kenneth sylvia mönsterås
bulgarien kensy kenneth sylvia mönsterås
bulgarien kensy kenneth sylvia mönsterås
bulgarien kensy kenneth sylvia mönsterås

NESEBAR, med den antika stadsbilden

 

Historia

 

Nesebǎr (bulgariska: Несебър; andra stavningsvarianter: Nesebur, Nesebar) är en stad i den bulgariska kommunen Nesebăr, belägen på en halvö i Svarta havet. Nesebăr har varit en viktig handelsstad sedan 500-talet f.Kr.. Staden byggdes på en äldre thrakisk boplats. Staden är sedan 1983 upptagen på Unescos världsarvslista.

 

Den nya staden ligger på fastlandet, med en direkt anknytning till Sunny Beach. En lång, smal bro leder till gamla Nesebăr.

 

Den gamla staden ligger på en bergig halvö som ligger cirka 4 km söder om Sunny Beach, vid Svarta havets kust. Det är ett gammalt fiskeläge som blivit en museistad, det är även en kulturhistorisk idyll från senmedeltiden och en av Europas äldsta städer.

 

Nesebǎr är världskänd för sin arkitektur, så trots alla besökare från grannen Sunny Beach har den lilla staden lyckats med att fortfarande hålla kvar sin småstadsatmosfär. Alla nya hus byggs i samma stil som de gamla, i trä och sten. Den har ungefär 10 000 invånare.

 

Under åren har Nesebăr erövrats av romare,bulgarer, turkar. Det var en viktig stad för det bysantinska imperiet då stadens grekiska kultur och ortodoxa religion blomstrade. I Nesebăr finns cirka 40 grekisk-ortodoxa kyrkor, alla från den bysantinska epoken och många av dem är museer. Staden är under översikt av Unesco som kulturhistorisk plats. Nesebăr var en grekisk koloni som hette Mesimbria (Μεσημβρία). Stadens befolkning var till 90 % greker till år 1902 då Bulgarien införde en politik att tvångomvandla greker till bulgarer och grekiska skolor samt det grekiska hemspråket förbjöds. Nu tillhör Nesebăr Bulgarien, men år 2010 fanns folk som ville ha en viss autonomi.

Till sidans topp

 

Kultur

 

Arkeologiskia museet i Nessebar består av en foaje och fyra stora salar med samlingar. I den första hallen visas föremål från tiden då thrakerna bodde i Nessebar. Ett stort antal ankare av sten från tolvhundratalet f.Kr och framåt visar hur viktig sjöfarten var för stadens ekonomi. Det finns också mycket keramikföremål från den här tiden. Keramiken som är gråsvart och prydd med reliefer ger en inblick i vardagslivet för thrakerna.

 

Etnografiiska museet är väl värd ett besök inte minst för att titta på den unika arkitekturen. Den är ett vackert exempel på bulgarisk arkitektur från mitten av 1800-talet. Byggnaden har två våningar, en bottenvåning och en övervåning. Bottenvåningen är i murad sten. Övre våningen har utsirat trätak och höga fönster mot havet. De nordliga rummen har öppna spisar.

 

En fast utställning heter ”Folkdräkter och andra textilier från Burgas”. Den här regionen är en av de intressantaste och visar upp en stor variation i folkkdräkterna.

 

Syftet med utställningen är att visa upp hantverksskickligheten hos de bulgariska kvinnorna. Med spinnrock, vävstol och nål skapar kvinnorna skjortor, kjolar, bälten och förkläden.

 

Folkdräkterna från Makedonien och Mindre Asien visas separat. Den dominerande vita färgen gör att dräkterna känns klar och ljusa. De här kläderna har alltid assecoarer såsom halsband, ringar och armband

Till sidans topp

 

Sevärdheter

 

Turisterna kommer till Nessebar för att se de gamla kyrkorna, vandra uppför kullerstensgatorna och beundra de gamla kyrkoruinerna. Men det man minns främst från Nessebar är de säregna husen med stenmurad nedervåning och en övervåning av trä som skjuter ut en bit från undervåningen. Det byggnadsättet har många fördelar. Nedervåningen håller sig sval på sommaren och är lätt att värma upp på vintern. Dessutom fick Nessebarborna mer bostadsyta på det sättet, utan att gatorna blev för smala. De byggdes i mitten av artonhundratalet och det finns ca hundra väl bevarade hus i gamla Nessebar kvar från den tiden.

Till sidans topp

 

Äta

 

Blir man hungrig finns det ett antal strandnära resturanger. Du kan naturligtvis köpa pizza och öl och äta på stranden, annars finns det många restauranger som serverar grillad fisk. Shopskasallad är en regional specialitet som du bör pröva på. Den görs på tomat, gurka olivolja och kuber av fetaost

Till sidans topp