Madeira, Funchal

 

Funchal Kensy

MADEIRA, EN PÄRLA I ATLANTEN

 

Historia

 

Madeira upptäcktes först av romarna, men föll sedan i glömska. År 1419 återupptäcktes ön av sjöfararen João Gonçalves Zarco, som landsteg vid den plats som kom att kallas Câmara de Lobos och tog ön i besittning.

 

Portugiserna startade plantager, och Madeiras läge gjorde ön till en mellanstation för Portugals handelsfartyg som bland annat fraktade slavar. Bland det som odlats på Madeira märks bland annat sockerrör, apelsiner och bananer. Det som Madeira blivit absolut mest känt för är madeiravinet, vinrankan infördes på öarna 1428 på order av Henrik Sjöfararen.

 

1834 blev Madeira ett distrikt utanför fastlandet, men den stora förändringen kom i samband med Portugals demokratiseringsprocess på 1970-talet. 1976 blev Madeira en autonom region och 1978 valdes Alberto João Jardim till regionens första president. I samband med omvandlingen till en autonom region fastställdes Madeira särställning i Portugals konstitution.

 

Madeira har sedan utvecklats till en ekonomisk frizon samtidigt som turismen växt starkt.

 

Storbritannien ockuperade Madeira i två omgångar i början av 1800-talet. Det brittiska inflytandet på Madeira märks bl a genom det välkända hotellet Reid's Palace och att britterna sedan lång tid tillbaka haft Madeira som resmål.

 

Sevärdheter

 

Ett tips är att ta dig till Monte, den lilla byn som har utsikt över Funchal genom kyrkan Sehora de Monte. Byn är också känd för sina slädfärder som går på vägen ner mot byn Funchal Câmara de Lobos. Den söta lilla byn är känd för sitt fiske och som Winston Churchills motiv för de tavlor som hand målade på 50-talet. Många restauranger och barer är därför uppkallade efter Churchill.

 

Om du söker vulkanisk natur och tvära klippor ska du ta dig till Madeiras kuster. Här får du närmast en religiös upplevelse på grund av den mäktiga naturen, den klarblå himlen, de gröna bergen och det helt ljuvliga växtlivet. Madeira är känt för sin otroligt mångsidiga natur, då den norra kusten bjuder på en typ av skådespel, medan den sydliga ett helt annat

 

En semester på Madeira är inte komplett utan ett besök på någon av alla vinodlingar som ön kan bjuda på. Vingårdarna producerar det berömda Madeiravinet och här får ni möjlighet att strosa runt och se processen som ligger bakom framställningen av vinet.

Till sidans topp

 

Kultur

 

Kulturen är viktig på Madeira, eftersom den berättar om befolkningens gemensamma historia och om samtiden, genom en mängd olika uttryck och ett rikt arv och som är en turistattraktion i sig.

 

Madeiravin, broderi och korgarbeten är några av de olika hantverksinitiativ som regionen gjort sig känd för och som folk från många olika platser kommer hit för att få se och uppleva.

Till sidans topp

 

Madeiravinet

 

Madeiravinet har blivit berömt och är ledande över hela världen med klassiska sorter och en utpräglat egen smak som uppnås genom en unik process.

 

Madeiravinet har först och främst formats av den bördiga, vulkaniska jorden, det milda klimatet och med hjälp av alla de olika viner som togs hit från platser över hela världen. Ett av de första var Crete Candia Malvasia från 1200-talets Venedig, som inte är så konstigt, eftersom Venedig dominerade vinhandeln i Medelhavet och hade handelsförbindelser över hela Europa. Under 1400-talet började Madeiras malvasiavin utvecklas samtidigt med andra sorter, med stor produktion och gott renommé.

 

Det finns vinodlingar än i dag över hela ön, men de stora vinområdena och den största vintillverkningen är i områden runt Funchal, Estreito Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Caniço, Porto da Cruz, Campanário, São Vicente och Ribeira da Janela. Samtliga odlar en mängd olika sorter, som Malvasia, Boal, Verdelho, Tinta (Negra-Mole), Bastardo, Terrantez, Sercial och några bordsviner som Setúbal Muscatel. Porto Santo har torrare klimat och där odlas mest Listrão och några andra sorter.

 

När druvorna till madeiravinet ska skördas är det febril aktivitet och feststämning. Det börjar i mitten av augusti och pågår till oktober eller ända in i november, beroende på höjd över havet. Traditionell ska druvorna plockas för hand och läggas i flätade korgar och transporteras till en lagar (platsen för vintillverkningen), där man först barfota trampar druvorna och sedan pressar dem mekaniskt med hjälp av en maskin. I dag finns det de som ännu trampar sina druvor, men det är mest lokala bönder som håller på traditionerna.

Till sidans topp

 

 

 

 

Kensy madeira kenneth sylvia
 Kensy blommor kenneth sylvia
Kensy berg madeira kenneth sylvia mönsterås
Kensy flagga madeira kenneth sylvia