Madeira, Funchal

 

 

NORGE, fjordarnas och bergens land

 

Historia

 

Norge blev ett enat rike under 1000-talet och hade under storhetstiden på 1200-talet överhöghet över Färöarna, Shetlandsöarna, Orkneyöarna, Hebriderna, Man, Island och Grönland, det så kallade Norgesväldet. Enligt vissa historiker innebar Digerdöden år 1349 ett hårt slag, och landet hamnade i skuggan av sina grannländer.[4] Genom Kalmarunionen (1397 till 1523) och giftermålet med det danska kungahuset kom Norge under danskt inflytande. Den ursprungliga norska högadeln gick starkt tillbaka och förlorade inflytande.

 

Under åren med Danmark förlorade Norge på 1600-talet några av sina gamla territorier, landskapen Bohuslän (Båhuslen), Jämtland (Jemtland), Härjedalen (Herjedalen) och socknarna Idre (Idre) och Särna (Serna) till Sverige. Napoleonkrigen, med Danmark som förbundsförvant med Frankrike, betydde slutet för danskarnas tid i Norge. Vid fredskongressen i Kiel år 1814 tvingades Norge att gå med i en personalunion med Sverige, men utan öarna i Nord-Atlanten. Kraftiga nationella invändningar ledde emellertid till en norsk författning och valet av Kristian Fredrik till kung 17 maj 1814. Men den svenske kronprinsen, senare kungen Karl XIV Johan vägrade erkänna Norges självständighet och Sverige gick till anfall. Efter några veckors krig, blev ett fredsavtal mellan Sverige och Norge undertecknad i Moss den 14 augusti 1814. Genom konventionen i Moss gick Norge i en personalunion med Sverige. Anmärkningsvärt var att Norge inte längre skulle vara en erövring tillhörande den svenska kungen, utan vara en jämbördig part i en personalunion. Norge behöll sin nya grundlag med de förändringar som unionen krävde, och nationalförsamlingen Stortinget valde den svenske kungen Karl XIII till kung även i Norge den 4 november.

Till sidans topp

 

Kultur

 

Norge har en lång och stark tradition av folkmusik. Musikaliska förelöpare som Ole Bull och Ludvig Mathias Lindeman jämte klassiska tonsättare som Edvard Grieg och Johan Svendsen har besjälats av denna tradition. Mer moderna musiker A-ha och Röyksopp är även i andra hand arvtagare. Se även : Lista över norskspråkiga författare för norska författare. Den skriftliga traditionen är dock gammal, med Konungs skuggsjá, Knut Hamsuns verk, Petter Dass, Bjørnstjerne Bjørnson och Henrik Ibsen som exempel. Landet har väldigt många mindre litteraturpriser. Isländska Heimskringla, från 1100-talet beskriver Norge.

 

Norges mest kända målare är tveklöst Edvard Munch, men även Adolph Tidemand, Hans Gude och J.C. Dahl är internationellt kända. Några kända skulptörer är Gustav Vigeland, Arnold Haukeland och Nils Aas.

 

Norsk sport är präglat av landets europeiska arv, där fotbollen spelar en stor roll. Landets läge har gjort att man har många framstående utövare av vintersport, som Sonja Henie, Bjørn Dæhlie, Petter Northug och Kjetil André Aamodt för att nämna några.

Till sidans topp

 

Sevärdheter

 

Ändring av högvakten i Oslo. Detta är en toppattraktion i Norge som äger rum oavsett väder.  Ändring av högvakten sker i det kungliga palatset klockan halv två varje dag och på sommaren leds vaktgardet genom staden ackompanjerade av militärorkester och poliseskort.

 

Bryggen i Bergen.  Bergen är ett mycket populärt resmål och Bryggen är de gamla medeltida delarna av den norska staden. Under medeltiden var denna hamn också en betydelsefull handelsplats och området är precis som Geirangerfjorden inskrivet i Unescos världsarvslista och består av 13 fastigheter och 61 byggnadsminnen. Bryggen är den mest besökta norska turistattraktionen.

 

Lillehammer. De flesta besökarna minns staden Lillehammer från OS 1994 men Lillehammer är en riktig pärla för besökare även på sommaren och resterande delar av året. Idag lockar Lillehammer resenärer från hela världen oavsett tidpunkt för sitt friluftsliv och avkoppling nära naturen. Lillehammer är belägen endast två timmars bilresa från Oslo.

Till sidans topp

 

Äta

 

Norska köket är traditionellt sett baserat på de råvaror som finns tillgängliga i landet, som domineras av berg, vildmark, betesmark och hav. Därför skiljer sig detta kök i många avseenden från sina kontinentala motsvarigheter, med en tydligare inriktning på just vilt, fisk och mejeriprodukter.

 

Det norska köket är idag, även om det fortfarande lagas mycket traditionell mat, globaliserat till relativt stor del; pasta, pizza och liknande är lika vanligt som köttbullar och torsk, och restaurangerna i städerna erbjuder samma urval som restauranger i övriga Västeuropa

 

Rökt lax är en maträtt med ursprung i Skandinavien som numera äts i många delar av världen. Den rökta laxen liknar gravad lax som är en annan skandinavisk specialitet. En annan känd fisk rätt är rakfisk som kan liknas vid det svenska surströmming.

En av Norges största matexportvaror har varit torrfisken.

 

Kött och vilt

Viltkött som älg, hjort, anka och höns är populärt och kan hittas i affärer över hela landet och serveras vid speciella tillfällen. Då köttsorterna har en utpräglad, stark smak serveras den med smakrika såser kryddade med krossade enbär och lingonsylt.

Lammkött och fårkött är vanligt förekommande på hösten, framför allt i fårikål. Smalahove, rökt lammhuvud, är en annan vanlig rätt i västra Norge.

Till sidans topp