Madeira, Funchal
kensy spanien kenneth sylvia

 

kensy spanien kenneth sylvia mönsterås
kensy spanien kenneth sylvia mönsterås
kensy kenneth sylvia mönsterås
kensy
kensy

Torrevieja, staden med utsikt

 

Historia

 

Torrevieja blev administrativt en stad den 3 mars år 1803 när kung Carlos IV gav sitt godkännande om att låta Torre-viexa ta över saltproduktionen som förut tillhört de kungliga saltsjöarna av La Mata.

 

Namnet på denna sättningen fick staden för alla de många utsiktsplatser som fanns längst hela medelhavskusten och som fortfarande finns kvar på ”Toro del Moro”. Flyttandet av administartionen av den kungliga salt produktionen till Torrevieja är en viktig fas i stadens historia. Början av denna fas var märkbar när populationen ökade hastigt, aktiviteter som fiske och saltproduktion tog fart och fortfarande idag finns kvar.

 

Det är svårt att summera Torreviejas historia men ett av de viktigaste och mest omtalade är den hemska och oförglömliga jordbävning som skakade och förstörde Torrevieja år 1829. Staden var förstörd och endast ett fåtal hus stod kvar, detta ledde till ett uppbygands projekt lett av den spanska militär styrkan och arkitekten Larramendi. Torreviejas befolkningen fick erfara en demografisk evolution som tog avtog i slutet på XX seklet. Detta bär med sig orsaken till att Torrevieja blivit en så kosmopolisk och månkulturell stad med med nästan 100 000 invånare med 180 olika nationaliteter.

 

Torrevieja är full av historia, från den romerska piren vid La Mata till underbara kyrkor. Omgivet av det berömda saltet laguner i Torrevieja och La Mata, som utsetts till nationalparker (över 250 olika fågelarter har påträffats här), de exporterar saltet i hela världen.

 

Torrevieja som stad är från början 18th century när det var en fiskeby byggd runt en av vakttornen som flankerna Costa Blanca kusten. Detta vakttorn kallades ”Gamla Tower” eller la Torre Vieja, på grund av dåligt skick att det var i, och det är där byn tog sitt namn från. Från allra första början, har folket i Torrevieja som utförts med tre huvudsakliga yrken, seglare, fiskare och salt män workers.The från Torrevieja var skeppsbyggare och bra seglare som transporteras vin, salt och platta takpannor till Amerika och Filippinerna. De hade en lång tradition av export salt till Kuba, och det är hur den typiska låtarna form La Habana kom till oss från matroserna i Torrevieja. Dessa män brukade göra vad vi kallar ”nattfiske”, där ett konstgjort ljus har använts för att locka fiskar som multar till näten. Saltet fungerar börjat utvecklas i den 18: e talet, då stora mängder salt upptäcktes i lagunen. Idag arbetar saltet i Torrevieja anses vara det viktigaste i världen, efter Döda havet.

Till sidans topp

 

Sevärdheter

 

Ett ”måste” för en förstagångsbesökare i Torrevieja är att besöka de vackra parkerna, vilka de många betecknas som nationalparker, dessa är Lagunas, La Mata, El Honda och Salinas i Santa Pola, där parkerna gästas av en olika fåglar. Även Torreviejas två enormt stora saltsjöar är omtyckta sevärdheter, där de används för regionens saltproduktion

 

Torreviejas hamn bör man också besöka, men hit hittar de flesta utan att närmare behöva presentera denna. Likaså den gamla och anrika järnvägsstationen. För sol- och badturister så har Torrevieja har dessutom några av de mest magnifika stränderna i området. Mer om detta under Stränder.

 

El Castell de Guadalest, som ligger nordväst om Benidorm är ett moriskt slott belägen högst upp på ett brant berg, detta ligger ca 1 1/2 timmes bilresa från Torrevieja och erbjuder en fantastisk utsikt

Till sidans topp

 

Kultur

 

Torreviejas emblem är symbolen för staden På havet syns segelbåtar vilket var det sätt man fraktade och exporterade salt till andra platser. De två små hus som man ser på land representerar början av Torrevieja som stad med en himmel ovanför översållad med havstrutar. Mer om Torreviejas historia här.

 

Torrevieja är omgiven av två stora och vackra naturliga sjöar salt vatten som utgör ”Salinas de Torrevieja” och är en officiell spansk naturreservat. Dessa sjöar lockar ett brett utbud av fågellivet.

 

Hela området kring Torrevieja är berömd för sina salt produktion. Enorma salt sjöar omger delar av vägen ner från Alicante flygplats till Torrevieja.

 

Staden Torrevieja som fått sitt namn från ett gammalt torn (gamla = Vieja, torn = Torre), nämndes för första gången omkring 1800. Det blev berömd 1802, då man tog över saltet administrationen från Orihuela. Bortsett från salt industri, turism och fiske hålla staden levande. Hamnen i Torrevieja ger hemmet till 300 fiske fartyg och över 900 privata fritidsbåtar. En underbar utsikt, speciellt när solen går ner.

Till sidans topp

 

Äta

 

Maten i Torrevieja är fantastiskt omväxlande med ett utmärkt urval av internationella kök, välj mellan italienskt, franskt, tyskt, kinesiskt, indiskt, koreanskt, Skandinaviskt, serbiskt, kroatiskt, mexikanskt etc. Finns också självfallet en hel del riktigt spanska restauranger som serverar förutom typisk spansk mat också specialitén Caldero, som består av olika fisksorter, ris och juice av fisk. Denna fantastiskt goda och nyttiga rätt kan man äta lite varstans i Torrevieja.

 

Andra typiska maträtter från denna region i Spanien, är främst andra typer av fisk- och skaldjursrätter med ris med färsk ansjovis, kokt torsk, röd braxen, makrill, rocka och andra fisksorter som tillagas på lite olika och speciella sätt beroende på vilken restaurang man besöker. Ett litet urval restauranger som är värda ett besök presenteras nedan, har ni fler tips om bra restauranger maila oss gärna då på

Till sidans topp